Arbetar på UTM-gränsen för två zoner

Vi har ofta problem med att arbeta inom gränserna för UTM-zonen, och vi ser oss som pinnar eftersom koordinaterna där inte fungerar.

Eftersom problemet

Jag förklarade för en tid sedan hur UTM-koordinater fungerar, här kommer jag bara att fokusera på problemet. Följande diagram visar hur mellan Costa Rica, Honduras och Nicaragua finns en förändring mellan 16 och 17 zoner; vilket innebär att dessa koordinater markerade i vita cirklar upprepas. En punkt som tas i Honduras Mosquitia, om det inte sagt att det är i 17 området skulle falla i Guatemala i 16 området medan det på Nicaraguas Atlantkust skulle falla i Stilla havet, bara råkar en på ön Caño i Costa Rica.

arbeta på olika områden utm

Detta beror på att UTM galler tar en central meridian, en x-koordinaten för 500,000 och där tills anländer till zongränsen. På så sätt kommer de aldrig att vara negativa. Men som en konsekvens är koordinaterna inte unika, de upprepas i varje zon och i varje halvklot.

Så här löser du det

Jag använder det här exemplet använder Micro Geographics nu Bentley Map bör AutoCAD se ut: Jag vill georeference en bild som har fyra koordinater hörnen. UTM är omöjligt, eftersom när du anger poäng, kommer två falla i Guatemala.

1. Konvertera UTM-koordinater till geografiska koordinater. Detta kan göras med något program som går dit, innan Jag skickade ett ark Excel som gör dessa tider. Som ett resultat kommer vi att få detta:

-85.1419,16.2190
-83.0558,16.1965
-83.0786,14.2661
-85.1649,14.2885

2. Byt koordinatsystemet i Microstation. Det här är så att vi kan skriva in punkterna i det formatet.

arbeta på olika områden utmDet är gjort med: Verktyg> koordinatsystem> mästare

Här väljer vi den första ikonen (redigera mästare) och vi anger att koordinatsystemet är geografiskt. Håll alltid Datum WGS84.

Välj sedan alternativet från den här panelen Mästare och vi håller. Systemet kommer att ställa oss några frågor, för att se till att vi vet vad det innebär, vi accepterar alla tre gånger. Från och med nu kan vi ange koordinaterna i latitud / longitud.

arbeta på olika områden utm3. Ange koordinaterna. Detta för att få punkter görs via keyin; aktivering av kommandot, sedan från nyckeln skriver vi:

xy = -85.1419,16.2190

arbeta på olika områden utmvi gör detsamma för de andra:

 • xy = -83.0558,16.1965, skriv in
 • xy = -83.0786,14.2661, skriv in
 • xy = -85.1649,14.2885, skriv in

Om du inte vill bryta kokosnoten kan du spara dem i en txt och importera dem med det kommando som är gjord för det.

Georeferrera bilden.

arbeta på olika områden utmResultatet av att komma in i punkterna finns på båda sidor av zonens gräns.

Det enda vi gör nu är att ladda bilden. Detta görs från rasterhanteraren, vilket indikerar att bilden laddas interaktivt och anger den övre vänstra punkten och sedan längst ned till höger.

Där har de det:

arbeta på olika områden utm

Vad sägs om tomterna:

Något liknande skulle hända med de egenskaper som delas av zongränsen. vad som görs är att toppunkterna omvandlas till geografiska områden för att få en enda utplacering. Ett ideal är att lyfta punkter genom att konfigurera GPS för att fånga geografiska koordinater.

17 Svar på "Hur man arbetar inom gränsen för två UTM-zoner"

 1. Jag är inte säker på att jag förstår vad du upptar.
  Om det faller mellan två zoner måste du tänka om det med hjälp av geografiska koordinater, latitud / longitud typ.
  Hur har du ursprungligen dem?

 2. JAG HAR ETT PROBLEM VILL EN PLOT ÄR MELLAN TVÅ OMRÅDER: 17 18
  Jag vet inte hur man löser det
  På området måste jag ersätta det
  KOORDINATERNA PÅ GOOGLE HEART Jag vill kopiera till excelen är gjort labyrint där det är någonting mer snabbt du kommer att tacka dig NU
  AAGRACIAS

 3. Ett alternativ är att du skickar dem till Google Earth och där kontrollerar du det genom att aktivera graden. Hälsningar till sjöarna och vulkanerna; när vi passerar dit äter vi en stek.

 4. Jag har följande problem
  Jag har koordinater i XY-format, vissa faller i 16 ZONE men jag misstänker att andra faller i 17 ZONE, hur kan jag veta vilken ZONE de är från?

 5. Jag wgs84 området punkter 17N och jag visa dem i en form runt om i landet på WGS 84 17 South-området, projektet i ArcGIS 10.2 får jag fel, tack för din hjälp
  gäller

 6. Hans utmärkta tekniska pedagogik hoppas jag fortsätter att lära mig denna kunskap och sedan genomföra sina program. Jag kommer skicka det nödvändiga samrådet och i förväg önskar jag dig framgång är din högteknologi tillämpad på geodesi och topografi.

 7. Det är oundvikligt.
  Du kan ändra det falska österut, så att den centrala meridianen är i en längd som gör att du kan ha allt i samma remsa. Med nackdelen att dina koordinater förändras.
  Å andra sidan är det att arbeta i breddgrader och längder.

 8. Vän Jag jobbar i Arcgis 9.3, du vet hur jag kunde byta till bara ett område.

  Tack så mycket för din hjälp.

 9. Hej vän, kan du hjälpa mig, jag har forminformation från mitt studieområde inom två olika områden 17S och 18S, de finns i samma WGS84 referenssystem. Detta gör att informationen är en förskjutning på grund av att de befinner sig i olika områden och jag behöver att de bara är i 18S.

  Grattis på din blogg

  Andrea-Ecuador

 10. Gammal bra din blogg, men så mycket publicitet är alla rädda, det verkar som om du är fortlevd, jag vet att du inte kommer att godkänna mig innan det var kvalitet, men räkningarna ändrade uppfattningen om ditt "arbete".

 11. Jag vet inte Det skulle vara nödvändigt att bevisa att bilderna kan bära sina egna projektioner, men när man skapar en ny implementeringskarta kan det vara i geografiska koordinater och därför bör de reprojekteras på språng.

 12. Och i Manifold, hur kan två ortofotor (från PNOA, UTM) kombineras med en annan spindel?
  Tack

 13. Hej, sanningen är att förklaringen är väldigt bra, men jag skulle vilja att du skriver en artikel om hur du arbetar i ett överlappande område.

  Problemet jag har är q q mitt land BOLIVIA detta tre zon 19, 20 och 21 och jag samordnar de flesta av dessa är i tid 19, men en del av det in i zonen 20 (överlappande område).

  Vad jag vill fråga är att behöva arbeta på båda spindlarna eller bara på en enda spindel.

  I förväg tack för ditt samarbete och sanningen att sidan är bra, tack igen för ditt samarbete.

 14. Jag antar att du pratar om data utan georeferens. På samma sätt tilldelar du dem en referenspunkt och flyttar dem, de som faller i den andra zonen förvandlar dem till latitud och longitud.

 15. Det här är ett bra sätt att arbeta, men det är en detalj, eftersom du anpassar överlappspunkterna när du har gjort det med elektronisk teodolit

 16. Det här är ett bra sätt att arbeta, men det är en detalj, eftersom du anpassar överlappspunkterna när du har gjort det med elektronisk teodolit

 17. Att en sådan vän gratulerade honom på sin blogg, är få människor i detta universum som delar en del av sin tid för att stödja kollektivet i de olika applikationerna för kartläggning och anläggning, och jag har följt problemen du spridit genom detta medium i några månader , en del av dem har tjänat mig som verktyg under en kort tid, eftersom jag i arbetskraftsfrågor befinner mig som en kadist och som min speciella oberoende aspekt har jag en totalstation SOKKIA 630RK, och även om jag på grund av min arbetarlön hindrar mig från att ägna mig åt topografin alltid Jag letar efter ämnen som håller mig uppdaterad om alla kartografiprodukter och anläggningsprodukter, bra för att inte förlänga mig själv, jag säger adjö.

  Atte: Emerson Marin
  Venezuela, Anaco Edo. Anzoategui.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.