Skapa en låda med lager och avstånd från UTM-koordinater

Det här inlägget är som svar på Diego, från Paraguay som gör oss till nästa fråga:

ett nöje att hälsa honom ... för en tid sedan av en sökning som hade kommit av misstag vilja din webbplats och jag fann det mycket intressant, både för underhållande sprang som ett sätt att kommunicera din ciencia.Yo skulle vilja fråga om du vet något manus, eller någon ram Excel för att hjälpa mig att göra följande: Jag har digitaliserat i CAD en polygon med punkterna väl identifierade och med deras respektive koordinater UTM. Jag kan mycket exportera till txt att läsa i excel.Mi fråga: att veta UTM uppgifter 1 ... N punkter, är det möjligt att få fram data säsonger, riktningar och avstånd det vill säga att från den information jag ge? den 1 punkten har X ... Y ... och veta att 2 punkten har X ... Y ...; KAN DU TELLA MIG DISTANSEN SOM SÄNDAR DIG OCH ANGELEN AV SAMMA? för att kunna göra motsvarande blad automatiskt, tack ... hälsningar från Paraguay!

Tja, vad Diego vill är från UTM koordinater generera rutan riktningar och avstånd ... och som färdiga påsk, när jag har ätit fisk tårta, friterad i honung och har tagit bra fotografier av sågspån mattor ... Här är svaret. Låt oss först förstå att det bästa sättet att göra detta är med rätt verktyg (det kan vara med Vba makro av Microstation, Med Softdesk eller AutoCAD Civil 3D) men för lärande och förstå att du i livet måste använda vad du har, låt oss se hur du gör det med Excel.

1. Generera poäng

Diego berättar för oss att han har ett sätt att skicka poäng till en txt-fil, för att öppna den med Excel, så i mitt fall kommer jag att göra det via Microstation. Eftersom jag vill skicka data till Excel lägger jag poäng på varje vertex. För att vara synlig har jag ändrat linjetycket och det är väldigt viktigt att förstå att Microstation skickar dem till txt-filen i den ordning de skapas, så det är nödvändigt att skapa dem successivt.

microstation pekar utmärke sig

För att skicka dem till Excel, använd verktyget "Export koordinater", skapa ett "staket" som täcker alla punkter och konfigurera data:

 • Jag tilldelar namnet på txt-filen som test444.txt
 • Jag anger att ordern som intresserar mig är XYZ
 • Formatet av enheter från "masterenheter" som ligger i meter
 • Jag anger att jag bara vill ha två decimaler
 • Sedan separatorn med kommatecken och numreringen från 1

Genom att klicka på "staket" och klicka på skärmen, har systemet skapat txt-fil och skapat honom ett nummer till var och en av de punkter från 1 36 till.

microstation pekar på txt

2. Öppna bordet från Exceltxt excel microstation

För att öppna filen från Excel är "Arkiv / Öppna" gjorde och välj filtypen "textfil csv CSV .txt" Sedan i panelen som visas väljer du den text som är separerade med kommatecken. Slutligen har filen öppnats med tre kolumner, den första punktnumren är på andra X-koordinat och den tredje y-koordinaten.

3. Beräkna avståndettrigonometri excel

Låt oss gå tillbaka till de grundläggande reglerna för trigonometri först. Kom ihåg att vi letar efter avstånd och vinkel.

en differential koordinater = Y (avlägsnas genom att subtrahera x2 - x1) i Mb = differens kolumn koordinaterna X (avlägsnas genom att subtrahera y2 - y1) i Lc = hypotenusan kolumnen är den kvadratroten av kvadrat b mer fyrkant, i kolumn P och detta kommer att vara värdet av avståndet.

hypotenus trigonometri

4. Kursberäkning

Nu måste vi göra flera beräkningar för kursen. men alla kommer från vinkeln mellan en station och den på varandra följande.sinus cosinus excel Beräkning av vinkeln. Minns att cosinus av vinkeln motsvarar att dela b mellan c, det vill säga delta x mellan avståndet beräknat som hypotenus.

Så det görs bara i Excel genom att dividera kolumn L mellan kolumn P. Vi gör också beräkningen av bröst, som kommer att dela Delta Y mellan hypotenusen (M mellan P). Nu för beräkna vinkeln, vi tillämpar bara den inverse cosinusen i kolumnen som innehåller den och eftersom Excel använder radianer, multiplicerar vi värdet med 180 och delar upp det med PI; formeln skulle se ut så här: = ACOS (kolumn R) * 180 / PI ().

Nu för att beräkna Öst / Väst orientering Vi tilldela ett villkor: om cosinus är positiv, typ E, om cosinus är negativ skriv W. Formeln är följande: SI = (R2 <0, "W", "E") ... i kolumnen T är Att beräkna Nord / syd orientering, vi tilldelar ett liknande tillstånd till den förra, men med bröstet; det vill säga om bröstet är positiv, typ N, om den är negativ, till typ S och formeln skulle vara: = OM (R2 <0, "W", "E") ... i kolumnen U är

Nu minns att ovanstående vinkel beräknas från den horisontella, i öster och vad vi behöver är om norr eller söder. Så i fallet med NW och SW kvadranter affär ta 90 grader, så det vi gör är att skapa villkoret att om cosinus är negativ, du subtrahera 90 och NE kvadranter och vi är engagerade subtrahera 90 minus vinkeln ... är kolumn V

naturligtvis

Kolumn V visar vinkeln, men i decimalformat. Att omvandla decimaler till grader, minuter och sekunder, vad vi gör är avkortad med noll decimaler, som det står i kolumn W. beräkna protokollet, subtraherar vi de fullständiga graderna minus de stympade graderna och multiplicerar dem med 60. Sedan avkortar vi dem med noll decimaler som det visas i kolumn Y. Om det är fallet sekunder, Minuter subtraheras mindre stympade minuter, och multipliceras med 60. Slutligen sekunder trunk till två decimaler ... öga om UTM-koordinater som användes hade högst två decimaler kommer decimalvärdet av den senare inte vara mycket exakt, så det skulle vara bäst att lämna till en decimal.

5. Skapande av riktningar och avståndstabellen

Årstiderna

riktningar och avståndFör detta använde jag den sammanlänkade formeln, så lägger jag till cellen som har numret 1, sedan mellanspaltrummet och sedan cellen med talet 2; På så sätt stannar jag i form av stationer «1 - 2»

Avstånden. Dessa kommer från hypotenuse kolumnen.grader minuter och sekunder

Kursen. Detta kräver bara att man tar det beräknade värdet i de kolumner som tidigare beräknats, och för cellen att lägga till gradersymbolen skapas minut eller sekund i cellens egenskaper som visas i bilden. Dessutom har jag lagt till en kolumn av observationer, eftersom det i topografiska undersökningar vanligtvis krävs. Härifrån kan du ladda ner filen i format dwg, i format DGN, Excel-filen och filen Text.

Så det här är filen i Excel med vilken du kan skapa kursen av lager och avstånd från sekventiella UTM-koordinater. För att lägga till poäng kan du kopiera kolumner och infoga dem, det är bättre så att du garanterar formlerna, som försöker respektera första och sista raden. Du måste också kopiera data från den första punkten i slutet av den första, så att den sista stationen beräknas väl.

Här kan du ladda ner mallen för att skapa en låda med lager och avstånd från UTM-koordinater.

Utm en Rumbos NedladdningarDet kräver ett symboliskt bidrag för nedladdningen, som du kan göra med PayPal eller kreditkort.

Det är symboliskt om man ser på verktyget som det ger och hur lätt det kan förvärvas.

41 Svar på "Skapa en kurs av lager och avstånd från UTM-koordinater"

 1. Det är ett verktyg som heter Calculo_Topográfico.exe du automatiserar processen att omvandla till UTM koordinater ett kalkylprogram, inklusive vinklar, lager och avstånd, liksom andra användbara verktyg som hittar den troliga fel i undersökningen, antingen öst eller vinkel efter avstånd, minskar en polygon det sökta genom modifiering av en sida eller en vinkel, idealisk för stympningen område, och särskilt du skapar ritningen i AutoCAD, så att du kan kopiera och klistra in (eller) Pilot (er) av polygoner med att du arbetar också exporterar data till format totalstationer, för att ladda upp (eller hämta) information.

 2. Fråga: Eftersom deltorna beräknar dem från botten upp och inte tvärtom?

 3. Utmärkt mall, jag har skapat ett makro direkt i Microstation som gör exakt samma för mig och exporterar det till en txt-fil.

 4. Jag har verkligen varit väldigt nöjd och samtidigt ledsen för att jag inte kan ladda ner ansökan, eftersom jag inte kan göra det symboliska bidraget, för jag producerar inte för tillfället? i mitt yrke som landmätare och uppriktigt är jag intresserad av den informationen att utöka och stärka mitt yrke, om du kan göra mig en tjänst för att skicka den till mig, tackar jag dig mycket
  Samana Dominikanska republiken

 5. Utmärkt, det är mycket användbart !! men jag gjorde bara bidraget och mallen laddas inte ner ..
  hälsningar

 6. Hej god eftermiddag har du en artikel eller exempel på beräkningen av skalfaktorn? det är applikationen och vikten, hälsningar från Mexiko

 7. Utmärkt, med den här guiden kunde jag utarbeta ett excel-ark som beräknar riktningar, tack för att du delar denna värdefulla information.

  Hälsningar från Nicaragua

 8. Hola, como esta? Jag hoppas det bra jag vill se om du kan hjälpa mig när du beräknar oh-avstånd mellan två punkter och deras koordinater med koordinater Åh snarare med breddgrader och längder eftersom jag kan göra det med utm x-koordinaterna och med det har jag inga problem men jag kan inte göra det med andra koordinaterna som visas på kartorna i Google Earth.
  Hälsningar .. Jag hoppas ditt svar om möjligt ..

 9. Friends, läsa dina frågor om topografisk beräkningar generation "tabeller" samordna och märkning riktningar och avstånd i Autocad, rekommenderar jag använder CivilCAD verktyget, som utvecklats i Mexiko, denna modul gör AutoCAD till ett verktyg lägre topografiska beräkningar, profiler , sektioner, konturer etc. etc.
  Beträffande era frågor UTM koordinater till platta, alla program GPS (GNSS lösningar för promarks, Ashtech ProMark lösningar för 2, Spectra Precision lantmäteribyrå för GPS 10 och 50 Epok, etc.) har rutiner process omvandling mellan system koordinater, allt du behöver är minst ett eller flera par av koordinater i UTM och "platt" koordinater (dvs koordinater som vill använda med totalstation) och program beräknar skalfaktorerna och information som behövs de behöver bara måste läsa motsvarande handböcker planera väl utrustning och datainsamling. Hälsningar från Mexico City. Min email är gilberto1@sitg.com.mx.

 10. Det skulle vara nödvändigt att göra justeringar av bordet, men det kan mycket väl. Om du skickar ett exempel kan vi prova.

 11. Utmärkt bidrag. Jag har redan mitt bord klart. Jag skulle vilja veta om du kan hjälpa mig att få avböjningsvinklarna med de data som redan finns tillgängliga från samma tabell. Tack !!

 12. Professor och för omvänd process?
  Från vägbeskrivning till geografiska koordinater?
  tack så mycket

 13. Du har rätt, det händer att bandbredden på geofumadas.com, som är där filer och bilder från den här bloggen är värd, överskreds. Jag måste höja bredden, försök igen senare.

 14. Vad sägs om, försök att ladda ner excel-filen men markera mig som inte är tillgänglig, jag skulle kunna hjälpa till med det här.

  gäller

 15. Du borde vara mer specifik för vad du menar med topografiska koordinater.

  Arbetade du att säga geografiskt såväl som grader, minuter, sekunder? För det du kan använda detta verktyg.

  Om du inte hänvisade till det, låt oss se om du ger oss ett exempel som hjälper dig.

 16. Jag har UTM-koordinater som jag gör för att minska dem till topografiska samarbeten.

 17. Det mest praktiska är att du kan beräkna området i AutoCAD, det du letar efter är inte bara att beräkna området utan för att verifiera stängningen, kanske finns det en mall där som gör vad du vill men jag vet inte.

 18. Sidan är väldigt bra. Jag skulle vilja veta hur man beräknar (i Excel) området som härrör från polygonen som genereras av att ladda sidorna och lagren som erhållits i fältet. Jag är en föredragande och jag använder Autocad-programmet och kombinerar det med Excel-tabeller.
  Jag uppskattar djupt ditt intresse att svara på min fråga
  Cordial hälsningar från Asuncion del Paraguay
  Mabel

 19. Jag tror att du förvirrar förfarandet, om du inte har utm-koordinater, behöver du inte leta efter dem. Du måste tolka vad din undersökning skiss säger, det finns en initial punkt, om den inte säger koordinat placera den någonstans, så se om det finns en kurs och avstånd att gå till nästa punkt.

 20. Filen är inte för det, det är att beräkna kursplanen baserat på poäng med koordinater

 21. Maestro Alvarez, denna fil beräknar UTM-koordinater från ett tvärsnitt som höjdes med trafik och nivån är underbar men jag kan fortfarande inte förstå det

 22. Titta en vän från Peru skickade mig en mall med frågan men jag kan inte förstå att UTM placerades i början mellan varje PI, som filfästet

 23. Hej Jcp, jag förstår att du har en central linje, med stationer och varje station finns vinkelrätt mot höger och till vänster. Jag tror att det mest lämpliga är att du inte försöker få utm koordinaten utan gör cirklar från mitten och placerar punkten i skärningspunkten mellan cirkeln och linjen.

  detta skulle få dig att ha något liknande den här övningen

  http://geofumadas.com/construir-curvas-de-nivel-usando-autocad/

  Sedan, för att lägga till höjderna, konfigurera en punktform där du kan ge höjden när du anger det här.

 24. Dear Mr Alvarez Jag använder civila 3d 2009, UTM startpunkter i CSV-format, men nu måste jag konvertera tvärsnitt byggda med transit och UTM nivån i Excel, jag har en definierade axel och min utgångspunkt 0 000 + honom GPS geotaggning ... så att den kan beräkna poäng som PI min axel och sektioner till UTM

  Jag är från Honduras

  jcpescotosb@hotmail.com

 25. Faktum är att de koordinater jag redan har i utm, men jag vill minska dem till topografiska planet för att arbeta dem på fältet

 26. Titta, jag har inte använt den Promark men jag ser att den ser mycket ut som Mobile Mapper alltid från Thales.

  I det här gjorde jag så här:

  1. Du trycker på "MENU" -knappen
  2. Du väljer «Kartenheter»
  3. Du väljer «Koordinatsystem» och väljer UTM
  4. Du väljer «Datum» och här anger du WGS84

 27. De är små, de är varumärke promark 2, i Mexiko-området 14, jag skulle uppskatta all information som du kan ge mig.

 28. ... ahem, ahem ...

  Och vilken typ av GPS, varumärke och modell använder de?
  I vilket land och område är du?

 29. Kära Alvarez, framför allt en hälsning, märkte jag att dina kunskaper i topografi och programvara är avancerade, kan jag kunna hjälpa företaget jag arbetar för, hantera GPS, och jag vill veta hur jag justerar UTM koordinater topografiska koordinater O Planas, till fälthantering, har tittat mycket information om det och skulle uppskatta ditt svar.

 30. Pablo, din bedömning är korrekt, jag har redan gjort skrivkorrigeringen, det är kolumn L mellan kolumn P

  Det andra problemet som du utgör, jag tror att du missade att fylla i kommentaren för att kunna analysera den

 31. Jag följde instruktionerna steg för steg. Jag har teoretiskt förstått, men i praktiken har jag inte kunnat uppnå bra resultat.
  Mae verkar som att jag gör något fel. Även i konfigurationen av enheterna i Autocad len är delen av vinklarna och riktningen inte mycket tydlig.
  Jag vill föreslå att du granskar den del av vinklarna som jag tror att det finns ett fel, där det står «delningskolonn N mellan kolumn P» det verkar mig att det är kolumn L mellan kolumn P.
  Ett annat skrivfel framträder också vid beräkningen av nord / syd orienteringarna, med formeln säger: det skulle vara så här: = SI (R2

 32. Om du menar en plot som mäts i ett område där området ändras ... kommer det inte att tjäna dig.

  Om du menar att ha dessa koordinater i en annan utm-zon, borde det inte vara någon förändring eftersom du antas prata om samma latitud, så koordinaterna är likvärdiga

 33. Hej,

  Jag gillade denna anpassning i utmärkt, jag har en fråga

  Hur gäller det när spindeln ändras?

  tack

  John

 34. Jag skickade det redan till dig via post.
  hälsningar.

 35. mmm, skicka mig det skript som du nämner för mig i posten, för att granska det.

  Jag ser vad som finns där

 36. oklanderlig !!! Gå nu till 100%, jag har använt det och det är sant! tack så mycket tillbaka, det har varit användbart för mig.

  En fråga om detta, eftersom vi är i automatiseringsprocesser. Med hjälp av AutoCAD, efter att ha spårat georefererade polygon med hörn kända UTM, vad jag behöver är en penna segment, så att de klickar på dem ger sitt "etikett" motsvarande, till exempel: 176.35

 37. redo, jag har redan laddat upp en 2-version av Excel-filen. Anledningen var att i kvadranterna NE och SE måste vinkeln till 90 subtraheras.

  Prova det och låt mig veta något.

  Du måste vara tydlig, att ju fler decimaler används i UTM-koordinaterna, det kommer att ändra sekundernas decimaler.

 38. mmm, du har rätt, jag tror jag vet hur man löser det

  Jag ska kolla när jag går tillbaka till mitt hus

 39. kära professor, först och främst tack för ditt snabba svar, jag får verkligen det i tid!
  Jag kommenterade att det hjälpte mig mycket, jag testade det, även om jag vill uttrycka ett tvivel / förslag / oro: Jag beräknar avståndet väldigt bra, nu ger vinkeln mig komplementet, till exempel istället för att vara 88d13'13 », det ger mig 1d21'47 »!!! Det måste vara en liten justering och vi är klara! Tack igen för din hjälp!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.