Mycket icke-tekniska ämnen i Land Survey Congress

Hej älskling, det har varit en kongress riktigt produktiv, betydelsefull för Guatemala och ett viktigt ögonblick för den centralamerikanska regionen. Innan vi talar om de tekniska aspekterna av evenemanget -det var bara intresserade mina läsare- som kommer att underhålla de närmaste dagarna, jag tar att släppa en del av det sammanhang i fri basting jag kunde utnyttja och säkert fortfarande i kategorin underhållning och inspiration.

D: \ DCIM \ 104MEDIA \ IMG_0857.JPGDet är konstigt att höra namnet Geofumadas i andras röst, paraplyet under vilket jag har kommit den här gången. Jag är övertygad om att denna ansträngning bortom dess början som en blogg, nu med mer än 37,000 XNUMX besökare varje månad, övervägs för sitt bidrag till det spansktalande geospatiala sammanhanget, då kommer det tillbaka när en professor berättar att hans studenter citerar honom som en bibliografisk källa utan att kunna slutföra författarens namn för sin anonymitet. Saker i livet, medan du inte hör det från andra, uppfattar du det inte i en bredare dimension av onlinekommentarer eller chattkonsultationer. För att avsluta denna förspel måste jag säga er att det har varit ett privilegium att dela pallen med människor som är ledande i landförvaltningsfrågor som Martin Wubbe från Kadaster, Diego Erba av Lincoln Institute, Javier Morales av ITC, Mario Pimetto av Cadastre de Córdova och Jean Roch Lebbeau av SEGEPLAN.

Jag saknade dig när jag kom till Quetzaltenango, tre timmar från huvudstaden plus timmen för försöket att lämna flygplatsen i en stad som är ganska överbelastad under högtrafik. Detta avsnitt har involverat ett samtal på vägen och ett tag sömn som är proportionell mot höjdförändringen som motiverar det grå håret, @ 14.66 linjära kilometer och @ 113.47 i höjddeltaet vid bergets vattendrag, där vid vänster kindben i Totonicapán-partier som når 3,330 meter över havet (inte på vägen).

Ömt, Jag förstår att detta är en enorm förvirring är inte nödvändigt i den här artikeln, men det är en del av att gå tillbaka, ser precis som jag kryssade moln fötter 33,000 kanten av UTM 15N och 16N områden, testning GaiaGPS på iPad för att se vad satelliterna fångar i denna höjd och hastighet. Jag kan inte vänta med att få @home, springa runt pojkarna och njuta av slöjan av magi som 14 års äktenskap och möjligen mer än 17 år av att veta att du existerade där producerar. Konstig kombination av galenskap, passion och den tydliga smaken för att ta hand om ditt utseende, vilket står i kontrast till stilen hos den här andra galna personen som anser att kläder bara är ett krav för att gå ut på gatan.Jocon

Jag säger er, det var bra att dela med en före detta internatlärare under mina högskoleår, att han under de stora tillfällena bodde här i Quetzaltenango för ett par månader sedan. Intressant, 24 år senare att äta med sin familj och njuta av en god Jocóm, en måltid från denna region som inkluderar kyckling i en grönaktig soppa, omrörd med varma tortillor, ris och ett kanel te som kompenserar för själens öppna polygonal som miles ... inte extra kilo. Trådarna som binder hela denna historia har inte kunnat hindra mig från att komma ihåg stunder i min barndom, när FMLN-gerillornas fortfarande dåliga vanor gjorde mig leta efter frihet i ett annat land och markerade min glädje att resa.

BonifazI Quetzaltenango har jag bott på Posada Bonifaz, ensam har jag känt ditt företag nästan som om du var här. Platsen har funnits sedan 1936, det är en mycket mysig plats som jag rekommenderar, bredvid parken och en del av ett sammanhang som inte kan undvikas med nattens ljus och en bra jacka eftersom kylan är en annan historia. Detta historiska centrum är ett värdefullt bevis på ett säkert arbete i kommunens år, för att återställa ett historiskt arv från kolonialtiden.

Sedan har jag också kunnat se andra värdefulla bevis från den spanska kronans år; Hermitage av El Carmen i Salcajá; den äldsta katolska kyrkan i Centralamerika, byggd omkring 1524 när spanska var riktiga inkräktare; Och inte nödvändigtvis som de gör nu med gvSIG Foundation, utan med samma anda som det verkar som om de inte kommer att förlora med tiden.

Jag skulle ha velat sammanfalla med mässan, i augusti månad till ära för Saint Louis King of France; tid då spår av det immateriella efterklangen; Även om det vid daggryet hoppar på kvinnor som bär sina barn på ryggen, klädda i den färgglada typiska dräkten: en slags blus som heter Güipil och något liknande en kjol som kallas Corte, funktioner som har varit kvar i stoltheten hos rötterna som inte dör Även om det är väldigt få grenar kvar. Det är synd att Flying Stick Dance inte längre praktiseras, i vilken en upprätt stammen på torget utgjorde ledet till en roterande korg, från vilken två personer hängde i en ögla och vred i den känslan av att känna att inte bara deras ögon dyker ut av centripetalsnurrningen vid varje π / 4. Det kommer vid ett annat tillfälle att du kan följa med mig, att jag går genom Rabinal eller Baja Verapaz där de säger att det fortfarande praktiseras.

Jaglise San Jacinto, Salcaja

Nu finns det knappast några skolparader, åkattraktioner, tjurfäktning och några av de blandningar som spanjorerna förde till danserna; det är fortfarande bra om det åtföljs av en bra kycklingsoppa med Papa Papa och utbyte av bra skämt på hälsosam / acceptabel morbo som bara centrala amerikaner kan räkna.

Så ömma, det här har varit lättheten på en resa som lämnar en god smak i min mun, mer än det kulturella sammanhanget som omger Salamáfloden, jag måste erkänna att rollen för människor som har trakasserat villkoren för akademin att vara mål i sin roll som hållbarhet inom geospatial sektor. Det är ironiskt och nyfiken att allt detta arbete som universitetet i San Carlos inte finns i Guatemala City, så att vara i den näst viktigaste staden Chapina får alla kommuner som konvergerar med denna dal ta en betydande utmaning under de kommande 10 år. Vi får se om de hedrar den antika huvudstaden i Quiché-riket, när det hette Xelaju och sedan Pedro de Alvarado kallades La Tierra del Quetzal på Aztec-språket. Jag har sett det tydligt i ansikten på några pojkar som knappt är i början av sin karriär, och det är bra för alla.

Inspirerande, men jag måste återvända till mina stenade låtar, som har mig med gädda på tungans spets. Dessutom har de just sagt att elektroniska enheter ska stängas av, och jag vill inte ta bort den ursprungliga betydelsen av artikeln som för första gången startade och hamnade bokstavligen i molnen på en ren iPad. Så tack för att du plockade öron på detta vetefält, förstod min tid och följde mig bortom tanke på denna resa. Om några minuter kommer jag att landa, och det kommer att vara bra att höra igen det språk som bara du och jag förstår, som måste ha funnits innan jag träffade dig och som fortfarande rör om skalbaggar i levern och tårar med värkande ben på natten.

3 Svar på "Mycket lite tekniska ämnen från Congress of Surveying"

  1. ... Definitivt, flera av fraserna har hängivenhet.
    Tack för att du följde detta utrymme och ta det självklart att det existerar.

  2. Hej Rudy. Det var ett nöje att dela med dig på kongressen och beklagar att tiden är kort och schemat är trångt. Men säkert kommer det att finnas tid för ett besök där eller genom huvudstaden, antingen caldito eller en god kopp kaffe smakar alltid bra.

    Hälsningar och fortsätt med loppet.

  3. Hej mitt namn är Rudy De Leon, och en del av marken administrations kongressen, jag är en student av den andra halvan av mark administration i Quetzaltenango och stolt över att vara son Salcajá växte upp spela runt kyrkan San Jacinto och vet inte glädje jag känner att veta din kommentar om det och om den plats där jag föddes, om jag hade vetat att jag skulle besöka min bit av paradiset hade velat dela med dig ett glas caldito frukt och en bit av duk som tillverkar händer mina bröder hantverkare, men mitt hjärta är fyllt med glädje att veta att en del av vad han gillar i hans besök var min stora människor Salcajá.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.