Lämna Venezuela till Colombia - Min odyssey

Har du någonsin kommit att känna kroppen utan en själ? Jag har känt det på senare tid. Organismen blir en inert enhet som du bara känner att den lever eftersom den andas. Jag vet att det måste vara komplicerat att förstå, och ännu mer när när jag brukade skryta som en positiv person, full av andlig och känslomässig fred. Men när alla dessa egenskaper försvinner börjar du känna som om ingenting skadar eller bryr dig.

Utan ideologiska, politiska eller kontextuella aspekter, bara för att svara på Golgis begäran, räknar jag detta. Alla kan tolka vad media berättar för honom, särskilt på internationell nivå. Här lämnar jag knappt dig som det var min odyssey att lämna Venezuela för Colombia.

Som det var allt för mig i Venezuela, före denna kris.

Min frid var över när allt började förändras i Venezuela, även om jag inte kunde bestämma när det kom att kollapsa, med denna invasion av problem som jag aldrig trodde skulle hända. Jag vet inte hur det utvecklades i mitt sinne som en epiphany, beslutet att lämna mitt land och min familj; vad, till dagens sol, har varit det svåraste jag har levt.
Jag ska berätta hur min resa var att lämna Venezuela, men först börjar jag med att beskriva hur jag bodde i mitt land. Det var som ett normalt land; Du kan känna dig fri att göra vad som helst, tjäna ditt hårt arbetande bröd, leva ditt land och dina utrymmen. Jag växte upp på grundval av en förenad familj, där även dina vänner är dina bröder och du förstår att vänskapsband praktiskt taget blir blodband.
Min mormor var den som befallde, hon var familjens pelare, för det är att vi alla blir produktiva män, som de säger i mitt land echaos pa 'lante. Mina fyra farbröder är min beundranskälla och mina kusiner bröder -vem är fler bröder än kusiner- och min mamma, min anledning att leva. Jag vaknade tacksam varje dag för att tillhöra den familjen. Beslutet att lämna mig kom till mig, inte bara på grund av behovet av att gå vidare, utan också min son framtid. I Venezuela, även om min rygg bustade varje dag och jag gjorde tusen saker för att bli bättre, var allt värre än tidigare, kände jag att jag var med i en Survivor-tävling, där bara live, missbrukare och bachaquero var vinnaren.

Beslutet att lämna Venezuela

Jag förstod de slag som i Venezuela inte finns möjligheter, även de mest grundläggande har brister: brist på elektrisk service, dricksvatten, transport och mat. Krisen nådde förlusten av värden hos människor, man kunde se människor som bara levde tänka på hur man skulle skada andra. Ibland skulle jag sitta och tänka om allt som har hänt beror på att Gud övergav oss.
Jag hade några månader på att planera resan i huvudet, lite för lite kunde jag samla in cirka 200 dollar. Ingen visste, och de förväntades inte heller ge dem den överraskningen. Två dagar innan jag åkte, ringde jag till min mamma och sa till henne att jag skulle åka till Peru med några panas (vänner), och att jag skulle vara vid terminalen den dagen och köpa en bussbiljett som skulle komma till mitt första stopp, Colombia.
Här började tortyren, där som många vet, ingenting fungerar som i andra länder, det är omöjligt att köpa en biljett eller resebiljett när du vill. Jag tillbringade två dagar på att sova i terminalen och väntade på att en av bussarna skulle komma fram, eftersom flottan bara hade två bilar på grund av bristen på reservdelar. Linjens ägare passerade en lista varje 4 timme för människor att säkra positionen med sin fras:

"Den som inte är här när han passerar listan, förlorar sitt säte"

Avgången från Venezuela

Det var fantastiskt att vara i ett hav av människor som skulle gå samma väg som mig, män, kvinnor och barn i den terminalen. som jag verkligen måste markera, det var hemskt, det luktade illa och att folkmassan gjorde att du kände dig klaustrofobisk.

Jag väntade mina två dagar där och gjorde min linje för att kunna köpa biljetten. Jag hade inte börjat och den känslan av pessimism som förde oss krisen fick mig att ge upp, men det gjorde jag inte. Det hjälpte till att jag hade vänner bredvid mig och vi alla stödde varandra för att få oss att må bättre. mellan skämt och samtal från mina släktingar. Då var det dags att slutligen gå ombord på bussen till San Cristóbal-Táchira-staten. Priset på biljetten var 1.000.000 av Bolívares Fuertes, nästan 70% av en minimilön vid den tiden.

De tillbringade timmar som sitter i bussen, det bästa är att jag åtminstone hade WiFi för att ansluta, jag såg hur i flera sektioner det var alcabalas från nationalvakten, och föraren gick till ett mycket kort stopp, där han gav pengar för att fortsätta. När jag kom till San Cristóbal var det redan 8 på morgonen, jag var tvungen att hitta en annan transport för att komma till Cúcuta. Vi väntade och väntade, det fanns ingen transport, vi såg folk som gick med resväskor, men vi tog inga chanser och bestämde oss för att stanna kvar. Vänta tog två dagar, alla sov på torget tills vi kunde ta en delad taxi, var och en betalade 100.000 Bolívares Fuertes.

Vi åkte till 8 på morgonen på denna sträcka till Cúcuta, som var den farligaste, vi var tvungna att gå igenom 3 alcabalas, en från CICPC, en annan från Bolivarian National Police och den sista från National Guard. I varje alcabala sökte de oss som om vi var brottslingar. letar efter vad de kunde ta bort, jag hade bara få tillhörigheter, ingenting av värde och 200 $; att jag höll på en praktiskt otillgänglig plats

När du kom fram, var det 10 på morgonen, och du kunde se att folk kallade sig konsulter. Dessa -förment- påskyndade avstämningsprocessen laddning mellan 30 och 50 $, men jag var inte uppmärksam på någon, vi slutade vid bron för att göra köen och slutligen komma in i Cúcuta. Det var fram till nästa dag vid 9 på natten att vi kunde försegla utgångspasset.

De berättade att för att stämpla passet i invandring från Colombia var vi tvungna att få biljetten till nästa destination, och eftersom det fanns 9 på natten fanns inga förvaringsskåp öppna för att köpa biljetten till min nästa destination. Folk skrek.

De kommer att stänga gränsen, de som inte har en biljett måste stanna här, de kommer inte att kunna gå till nästa kontrollpunkt.

Situationen blev mer intensiv och oroande, vi såg rädda människor att hämta informella positioner och de berättade för oss:

De måste snabbt bestämma vad de ska göra, efter att 10 på natten passerar paramilitära gerillor och frågar efter pengar och tar allt från alla.

Mirakulöst, i min förtvivlan för att inte veta vad jag ska göra, såg en rådgivare som visade sig vara en vän från var jag bodde i Caracas, tog mig och mina vänner till kontoret till ägaren av en av busslinjerna, de sålde oss varje passage i 105 $ och de löst oss ett utrymme att sova, fram till nästa dag.

Den natten kunde jag inte vila, jag tror att de ögonblicken som jag spenderade alla dagar hade mig i nervös varningstillstånd, när morgonen kom, gjorde vi köen för att försegla passet i invandring från Colombia, och äntligen kunde vi komma in.

Inte alla har glädjen att passera, som jag. De som tänker emigrera bör vidta försiktighetsåtgärder. Denna resa är kort, men det är inte lätt att gå igenom någon av de situationer som jag upplevde och som jag också såg. Det finns saker som jag föredrar att bara glömma.

Man vill säga det bästa av sitt land, för patriotism bärs av alla, kärlek till landet där vi föddes, av en flagga som gör att du gråter när du ser den på någons skjorta och frågar efter mynt i ett hörn av Bogotá.

Denna känsla är svår, för att vilja vara nära din familj. Jag var alltid optimistisk, även i svårigheter; och även om jag har tro, tar allt detta bort hoppet på kort sikt. Det enda som inte går förlorat är familjen kärlek. För nu vill jag bara att min son ska få en bättre framtid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.