Att lämna Venezuela till Colombia - Min Odyssey

Har du någonsin känt kroppen utan en själ? Jag har känt det nyligen. Organismen blir en inert enhet som du bara känner lever för att den andas. Jag vet att det måste vara svårt att förstå, och ännu mer när jag tidigare hade en positiv person, full av andlig och känslomässig fred. Men när alla dessa egenskaper bleknar börjar du känna att inget gör ont eller betyder något för dig.

Utanför ideologiska, politiska eller kontextuella aspekter, bara för att svara på Golgis begäran säger jag detta. Alla kan tolka vad media säger till dem, särskilt internationellt. Här lämnar jag bara hur min odyssey var att lämna Venezuela till Colombia.

Som det var allt för mig i Venezuela, före denna kris.

Min fred slutade när allt började förändras i Venezuela, även om jag inte kunde bestämma när det kollapsade, med denna invasion av problem som jag aldrig föreställt mig skulle hända. Jag vet inte heller hur det utvecklades i mitt sinne som en uppenbarelse, beslutet att lämna mitt land och min familj; som fram till solen idag har varit det svåraste jag har haft att leva.
Jag ska berätta hur min resa var att lämna Venezuela, men först börjar jag med att beskriva hur jag bodde i mitt land. Det var som ett normalt land; Du kan känna dig fri att göra vad som helst, tjäna ditt hårt arbetande bröd, leva ditt land och dina utrymmen. Jag växte upp på grundval av en förenad familj, där även dina vänner är dina bröder och du förstår att vänskapsband praktiskt taget blir blodband.
Min mormor var den som befallde, hon var familjens pelare, för det är att vi alla blir produktiva män, som de säger i mitt land echaos pa 'lante. Mina fyra farbröder är min källa till beundran och mina första kusiner -vem är fler bröder än kusiner- och min mamma, min anledning att leva. Jag vaknade tacksam varje dag för att tillhöra den familjen. Beslutet att lämna kom till mig, inte bara på grund av behovet av framsteg utan också på grund av min sons framtid. I Venezuela, trots att jag slog ryggen varje dag och gjorde tusen saker för att bli bättre, var allt fortfarande värre än tidigare, jag kände att jag var i en Survivor-tävling, där bara de levande, missbrukaren och bachaquero var vinnaren.

Beslutet att lämna Venezuela

Jag förstod de slag som i Venezuela inte finns möjligheter, även de mest grundläggande har brister: brist på elektrisk service, dricksvatten, transport och mat. Krisen nådde förlusten av värden hos människor, man kunde se människor som bara levde tänka på hur man skulle skada andra. Ibland skulle jag sitta och tänka om allt som har hänt beror på att Gud övergav oss.
Jag hade några månader på att planera resan i mitt huvud, så småningom kunde jag samla runt 200 dollar. Ingen visste, och de förväntades inte heller bli förvånade. Två dagar innan jag åkte ringde jag till min mamma och sa till henne att jag skulle åka till Peru med några vänner (vänner) och att jag skulle vara vid terminalen den dagen och köpa bussbiljetten som skulle komma till mitt första stopp, Colombia.
Här började tortyren, där som många kommer att veta, fungerar inget som i andra länder, det är omöjligt att köpa en biljett eller resebiljett när som helst. Jag tillbringade de två dagarna och sov i terminalen och väntade på att en av bussarna skulle komma fram, eftersom flottan bara hade två bilar på grund av brist på reservdelar. Ägarna av linjen passerade en lista var fjärde timme för människor att säkra positionen med deras fras:

"Den som inte är här när han passerar listan, förlorar sitt säte"

Avgången från Venezuela

Det var fantastiskt att vara i ett hav av människor som skulle gå samma väg som mig, män, kvinnor och barn i den terminalen. som jag verkligen måste markera, det var hemskt, det luktade illa och att folkmassan gjorde att du kände dig klaustrofobisk.

Jag väntade på mina två dagar där och stod i kö för att köpa biljetten. Jag hade inte börjat och den känslan av pessimism som krisen ledde oss till gjorde att mitt sinne ville ge upp, men det gjorde jag inte. Det hjälpte att jag hade vänner vid min sida och vi stödde alla varandra för att få oss att må bättre; mellan skämt och samtal från mina släktingar. Då var det dags att äntligen gå ombord på bussen till San Cristóbal - delstaten Táchira. Biljettpriset var 1.000.000 av Bolívares Fuertes, nästan 70% av en minimilön vid den tiden.

De tillbringade timmar med att sitta på bussen, det som är bra är att jag åtminstone hade Wi-Fi för att ansluta, jag såg hur det i flera sektioner fanns nationella vaktkontroller och föraren gjorde ett mycket kort stopp där han gav pengar för att kunna fortsätta. När jag kom till San Cristóbal var det redan klockan 8 på morgonen, jag var tvungen att hitta en annan transport för att komma till Cúcuta. Vi väntade och väntade, det fanns ingen typ av transport, vi såg människor gå förbi med resväskor, men vi riskerade inte och bestämde oss för att stanna där. Väntetiden tog två dagar, alla sov på ett torg, tills vi kunde ta en delad taxi, var och en betalade 100.000 Bolívares Fuertes.

Vi åkte till 8 på morgonen på denna sträcka till Cúcuta, som var den farligaste, vi var tvungna att gå igenom 3 alcabalas, en från CICPC, en annan från Bolivarian National Police och den sista från National Guard. I varje alcabala sökte de oss som om vi var brottslingar. letar efter vad de kunde ta bort, jag hade bara få tillhörigheter, ingenting av värde och 200 $; att jag höll på en praktiskt otillgänglig plats

Vid ankomsten var det redan klockan 10 på morgonen och man kunde se att folk kallade sig rådgivare. Dessa -förment- De påskyndade processen med tätning av utgångsladdningen mellan 30 och 50 $, men jag var inte uppmärksam på något, vi stannade vid bron för att stå i kö och slutligen in i Cúcuta. Det var tills nästa dag på 9 den kvällen vi kunde försegla utgångspasset.

De berättade att för att stämpla det colombianska immigrationspasset var vi tvungna att ha biljetten till nästa destination, och eftersom klockan var 9 på natten fanns det inga öppna biljettkontor för att köpa biljetten till min nästa destination. Folk skrek.

De kommer att stänga gränsen, de som inte har en biljett måste stanna här, de kommer inte att kunna gå till nästa kontrollpunkt.

Situationen blev mer intensiv och oroande, vi såg rädda människor att hämta informella positioner och de berättade för oss:

De måste snabbt bestämma vad de ska göra, efter att 10 på natten passerar paramilitära gerillor och frågar efter pengar och tar allt från alla.

Mirakulöst, i min förtvivlan för att inte veta vad jag ska göra, såg en rådgivare som visade sig vara en vän från var jag bodde i Caracas, tog mig och mina vänner till kontoret till ägaren av en av busslinjerna, de sålde oss varje passage i 105 $ och de löst oss ett utrymme att sova, fram till nästa dag.  

Den natten kunde jag inte vila, jag tror att de ögonblicken som jag spenderade alla dagar hade mig i nervös varningstillstånd, när morgonen kom, gjorde vi köen för att försegla passet i invandring från Colombia, och äntligen kunde vi komma in.  

Inte alla har lyckan att passera, som jag. De som funderar på att emigrera bör vidta försiktighetsåtgärder. Denna resa verkar kort, men det är inte lätt att gå igenom någon av de situationer som jag upplevt och som jag också såg. Det finns saker som jag föredrar att bara glömma.

Man vill säga det bästa av sitt land, för patriotism bärs av alla, kärlek till landet där vi föddes, av en flagga som gör att du gråter när du ser den på någons skjorta och frågar efter mynt i ett hörn av Bogotá. 

Denna känsla är svår, för att vilja vara nära din familj. Jag var alltid optimistisk, även i svårigheter; Och även om jag har tro, tar allt detta bort ett hopp på kort sikt. Det enda som inte går förlorat är kärleken till familjen. För närvarande vill jag bara att min son ska få en bättre framtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.